Ortak Sağlık Güvenlik Birimi




KANUNUN GEREKLİ HÜKÜMLERİNİ YERİNE GETİREBİLMEK İÇİN LÜTFEN BİZİM İLE FAALİYETE GEÇİNİZ.

İŞYERİ HEKİMLİĞİ,ELLİ KİŞİNİN ÜZERİNDE PERSONEL İSTİHDAM EDEN TÜM KURUMLAR İÇİN ZORUNLUDUR.

27.11.2010 TARİH VE 27768 SAYILI İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMLERİ VE ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK GEREĞİ,YÖNETMELİĞİN 18.MADDESİ 1.FIKRASI A BENDİNE GÖRE AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞYERLERİNE,SAĞLIK GÖZETİMİ İÇİN AYDA EN AZ 10 SAAT VE BUNA İLAVE OLARAK, İŞE GİRİŞ VE PERİYODİK MUAYENELERİ İLE İLĞİLİ OLARAK YÜKÜMLÜLÜKLERİ,YERİNE GETİRMEK ÜZERE,İŞVEREN BİR HEKİM İSTİHDAMINI SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİZİ YERİNE GETİRMEK İÇİN Aktif OSGB İLE İLETİŞİME GEÇİNİZ.

 OSGB YÖNETMELÄ°K

 

Ä°ÅžYERÄ° SAÄžLIK VE GÃœVENLÄ°K BÄ°RÄ°MLERÄ° Ä°LE ORTAK SAÄžLIK VE

GÜVENLİK BİRİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİĞİN

UYGULANMASINA DAÄ°R TEBLÄ°Äž   Resmi Gazete: 09.12.2009/27427  

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu TebliÄŸin amacı, Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına iliÅŸkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu TebliÄŸ, iÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik birimlerinin kuruluÅŸ ve iÅŸleyiÅŸi, ortak saÄŸlık ve güvenlik birimleri ve eÄŸitim kurumlarının yetkilendirilmeleri için baÅŸvuru usulleri ve istenilen belgeler, belgelendirme ve çalışma esaslarına dair alınacak tedbir ve uygulamaları kapsar.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu TebliÄŸ’de geçen;

             a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

             b) Genel Müdürlük: Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Genel Müdürlüğünü,

             c) Ä°SGB: Ä°ÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik birimini,

             ç) Kanun: 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanununu,

             d) OSGB: Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimini,

             e) Yönetmelik: 15/8/2009 tarihli ve 27320 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ä°ÅŸyeri SaÄŸlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak SaÄŸlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında YönetmeliÄŸi   ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

             Ä°ÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik birimi

             MADDE 4 – (1) YönetmeliÄŸin yayımından önce iÅŸyeri saÄŸlık birimleri bulunan iÅŸverenler bu birimlerini Ä°SGB olarak düzenleyeceklerdir. Bu birimlerde; 50 ve daha fazla işçi çalıştırılan bütün iÅŸyerlerinde en az bir iÅŸyeri hekimi, sanayiden sayılan iÅŸlerin yapıldığı iÅŸyerlerinde ise en az bir iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilir.

             (2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan iÅŸyerlerinde, iÅŸyerinde koruyucu saÄŸlık hizmetlerinin sürekliliÄŸini saÄŸlamak üzere iÅŸverence hekim dışındaki diÄŸer saÄŸlık personeli görevlendirilebilir.

             (3) Ancak;

             – Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 1000 (bin) ve daha fazla işçi çalıştıran,

             – Tehlikeli sınıfta yer alan ve 750 (yediyüzelli) ve daha fazla işçi çalıştıran,

             – Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 500 (beÅŸyüz) ve daha fazla işçi çalıştıran

             iÅŸverenler iÅŸyerlerinde Ä°SGB kurmakla yükümlüdür. Bu iÅŸyerlerinde iÅŸyeri hekimi ve sanayiden sayılan iÅŸlerde ise iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı tam gün çalıştırılır. Tehlike sınıfına göre yukarıda belirtilen sayıların altında işçi çalıştıran iÅŸverenler ise iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetinin tamamını dışardan aldığı takdirde iÅŸyerlerinde bir ilkyardım ve acil müdahale odası ve bir ilkyardımcı bulunduracak, ayrıca Yönetmelikte öngörülen bina ve donanım ÅŸartı aranmayacaktır.

             (4) Devlet memuru olarak çalışırken kendi kurumunda iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olarak Ä°SGB’de görevlendirilen kiÅŸilerin görevlendirme yazıları Genel Müdürlüğe gönderilir.

             (5) Bir iÅŸyerinde kurulan Ä°SGB bir baÅŸka iÅŸyerine de hizmet vermek istediÄŸi takdirde aynı YönetmeliÄŸin 9 uncu maddesinde düzenlenen OSGB yetkilendirme iÅŸlemlerine tabidir.

             (6) Ä°SGB’ye iliÅŸkin örnekler aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir.

             Ä°ÅŸyeri saÄŸlık ve güvenlik birimi ile ilgili örnekler

             Örnek 1: Asıl iÅŸveren - alt iÅŸveren iliÅŸkisi bulunan ve sanayiden sayılan, ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan iÅŸyerlerinde devamlı olarak 530 işçi çalıştıran asıl iÅŸveren ile bu iÅŸletmedeki alt iÅŸverenin 55 işçisinin bulunması halinde; asıl iÅŸveren Ä°SGB’de tam gün bir iÅŸyeri hekimi ile en az biri (A) sınıfı olmak üzere iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirmek zorundadır.

             Aynı iÅŸyeri içinde faaliyet gösteren alt iÅŸverenler; asıl iÅŸverenin izni ile işçi sayısı oranında masraflara katılarak asıl iÅŸveren tarafından kurulan Ä°SGB’den yararlanabilir.

             Ä°SGB’de tam gün çalışan iÅŸyeri hekimi ve (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı sadece asıl iÅŸverenin koruyucu ve önleyici hizmetlerini vermekle yükümlüdür. Bunun dışında asıl iÅŸverenin kalan 30 işçisi ve alt iÅŸverenin 55 işçisi olmak üzere toplam 85 işçi için Ä°SGB'de Yönetmelikte belirtilen sürelere uygun ilave iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilir.

             Yukarıdaki örnekteki alt iÅŸverenin işçi sayısının 50’nin altında olması halinde; işçilerin periyodik saÄŸlık kontrolleri Ä°SGB’de görevli iÅŸyeri hekimlerince yapılabilir. Bu hizmetlere yönelik ücretler asıl iÅŸverenlerle yapılacak mutabakata göre belirlenir. Hizmet sürelerinin hesaplanmasında alt iÅŸverenlere ait işçi sayıları, iÅŸyeri hekimleri ile yapılan sözleÅŸmede dikkate alınır.

             Örnek 2: Bir iÅŸyerinde 45 işçi, alt iÅŸveren iÅŸyerinde de 40 işçi bulunması halinde her iki iÅŸvereninde Ä°SGB kurma mecburiyeti yoktur.

             Ancak asıl iÅŸverenin işçi sayısı 50’nin altında, alt iÅŸverenin işçi sayısının ise 50’nin üstünde olması durumunda; alt iÅŸveren tarafından Ä°SGB kurma zorunluluÄŸu vardır. Bunun için asıl iÅŸveren, alt iÅŸverene yer göstermek zorundadır. Asıl iÅŸveren, alt iÅŸverenin işçilerine karşı iÅŸyeri ile ilgili olarak Kanundan doÄŸan yükümlülüklerinden alt iÅŸveren ile birlikte sorumludur. Bu sorumluluk alt iÅŸverenin sadece asıl iÅŸverenin o iÅŸyerindeki çalışma mekânı ve o iÅŸyerinde alt iÅŸveren tarafından çalıştırılan işçiler ile sınırlıdır.

 Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimi

             MADDE 5 – (1) OSGB’nin kurucularından biri veya yöneticisi iÅŸyeri hekimi veya (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olmak zorunda olup OSGB kurma talebinde iÅŸyeri hekimliÄŸi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgelerini ibraz etmeleri zorunludur. Bir OSGB’de kurucu ortak olan iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı, yeni kurulacak veya kurulmuÅŸ olan baÅŸka bir OSGB’ye kurucu ortak olamayacaktır. Kurucu olmayan iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının tam süreli iÅŸ sözleÅŸmesi ile istihdam edildiÄŸi belgelendirilir. OSGB’de istihdam edilmesi zorunluluÄŸu bulunan iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının iÅŸten ayrılması halinde bir baÅŸka iÅŸyeri hekimi veya iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının istihdam edilmesi zorunludur. Aksi takdirde 15 gün içinde bu noksanlığı yerine getirmeyen OSGB’nin yetki belgesi YönetmeliÄŸin 17 nci maddesi gereÄŸince iptal edilir.

             (2) OSGB, hizmet verdiÄŸi iÅŸyerlerinin tehlike sınıfı ve işçi sayısını dikkate alarak geçerli ve uygun belgeye sahip yeterli sayıda iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı istihdam edecektir. Bir iÅŸyerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin etkinliÄŸini ve sürekliliÄŸini saÄŸlamak amacıyla OSGB tarafından sunulan hizmetlerin aynı iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı tarafından verilmesi esastır.

             (3) OSGB’de iÅŸyeri hekimine ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanına yardımcı olacak (kayıtların tutulması, istatistikî bilgilerin derlenmesi ve yazışmaların yapılması ve benzeri) iÅŸlerin yürütülmesi için diÄŸer saÄŸlık personeli istihdam edilebileceÄŸi gibi uzmanlık gerektirmeyen iÅŸleri yürütmek üzere yetkin personelin görevlendirilmesi saÄŸlanacaktır.

             (4) OSGB, günün teknolojisine ve gereklerine uygun bir alt yapıya sahip olmalıdır. Bina ve donanıma iliÅŸkin hususlar YönetmeliÄŸin 11 inci maddesinde belirtilen ÅŸartları tam olarak karşılamalı ve YönetmeliÄŸin Ek-1’inde sayılan araç ve gereçlerle donatılmalıdır. Aksi takdirde yetkilendirme yapılmayacaktır.

             (5) Yetkilendirilen OSGB’ler verdikleri hizmetleri bir baÅŸka OSGB’ye devredemezler. Ancak OSGB’nin faaliyetine son vermesi veya yetkisinin iptal edilmesi durumunda,  iÅŸyerine ve işçilerine ait bütün bilgi ve belgeleri ilgili iÅŸverene iade eder.

             (6) Bakanlıkça yetkilendirilen OSGB’ler az tehlikeli sınıfta yer alan ve 1000 (bin) ve daha fazla işçi çalıştıran,  tehlikeli sınıfta yer alan ve 750 (yediyüzelli) ve daha fazla işçi çalıştıran, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 500 (beÅŸyüz) ve daha fazla işçi çalıştıran iÅŸyerleriyle hizmet sözleÅŸmesi yapamazlar. Ancak, bu iÅŸyerlerinde Ä°SGB kurarak alt iÅŸveren olarak hizmet verebilirler. Kurulan Ä°SGB’de iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi hizmetlerinin devamlı olarak aynı iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı tarafından verilmesinden hizmeti alan ve bu hizmeti verenler birlikte sorumludurlar.

             (7) OSGB yetkilendirme iÅŸlemleri; kurulu bulunduÄŸu adrese göre yapıldığından adres deÄŸiÅŸikliÄŸinde, yetkilendirme iÅŸlemleri tekrar edilir.

             (8) Ä°SGB ile OSBG’leri her yıl hazırlanan yıllık deÄŸerlendirme raporlarını en geç takip eden yılın Åžubat ayının sonuna kadar Genel Müdürlüğe gönderir. Yıllık deÄŸerlendirme raporları Yönetmelik ekinde yer alan Ek-3’te belirtilen örneÄŸine uygun olarak hazırlanır. Genel Müdürlüğe gönderilen yıllık deÄŸerlendirme raporları, yazılı olarak ve elektronik ortamda iletilir.

             (9) OSGB’ye iliÅŸkin örnekler aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir.

             Ortak saÄŸlık ve güvenlik birimi ile ilgili örnek

             Örnek: Bir OSGB; 90, 120 ve 160 işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan üç iÅŸyeri ile 180 ve 200 işçi çalıştıran tehlikeli sınıfta yer alan iki iÅŸyeri ve 240 işçisi olan çok tehlikeli sınıfta yer alan bir iÅŸyeri ile sözleÅŸme yapmıştır. Buna göre;

             Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Uzmanı

             90 işçi-az tehlikeli          12 saat + [(90x5/60) = 7 saat 30 dakika] = 19 saat 30 dakika/ay

             120 işçi-az tehlikeli        12 saat + [(120x5/60) = 10 saat] = 22 saat/ay

             160 işçi-az tehlikeli        12 saat + [(160x5/60) = 13 saat 20 dakika] = 25 saat 20 dakika/ay

             180 işçi- tehlikeli            24 saat + [(180x5/60) = 15 saat] = 39 saat/ay

             200 işçi- tehlikeli            24 saat + [(200x5/60) = 16 saat 40 dakika] = 40 saat 40 dakika/ay

             240 işçi- çok tehlikeli     36 saat + [(240x10/60) = 40 saat] = 76 saat/ay

 

              Ä°ÅŸyeri Hekimi

             90 işçi-az tehlikeli          12 saat + [((90/10)x30/12) =  23 dakika] = 12 saat 23 dakika/ay

             120 işçi-az tehlikeli        12 saat + [((120/10)x30/12) =  30 dakika] = 12 saat 30 dakika /ay

             160 işçi-az tehlikeli        12 saat + [((160/10)x30/12) =  40 dakika] = 12 saat 40 dakika/ay

             180 işçi-tehlikeli             24 saat + [((180/10)x60/12) = 1 saat 30 dakika] = 25 saat 30 dakika/ay

             200 işçi-tehlikeli             24 saat + [((200/10)x60/12) = 1 saat 40 dakika] = 25 saat 40 dakika/ay

             240 işçi-çok tehlikeli      36 saat + [((240/10)x90/12) = 3 saat] = 39 saat/ay

 

             Elde edilen sonuçlara göre, bu OSGB’de en az bir tanesi (A) sınıfı olmak üzere 222 saat 30 dakika görev yapacak iki iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve 127 saat 43 dakika saat görev yapacak bir iÅŸyeri hekiminin istihdam edilmesi gerekmektedir.

             Bu OSGB’nin hizmet vereceÄŸi çok tehlikeli iÅŸyerindeki işçi sayısına göre (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı hizmet borcu en az 76 saat, (B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı hizmet borcu 79 saat 40 dakika ve (C) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı hizmet borcu 66 saat 50 dakika/ay’dır.

             KuruluÅŸ ÅŸartları bakımından tam süreli iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ve iÅŸyeri hekimi istihdam edildiÄŸinden baÅŸka firmalar ile sözleÅŸme yapılmadığı takdirde tam zamanlı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı (A) sınıfı ise kuruculara ek olarak 42 saat 30 dakika çalışacak ikinci bir iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı daha istihdam edilmesi gereklidir.

             Bu hizmetlerin hizmet verilen iÅŸyerlerinin çalışma saatleri dikkate alınarak düzenlenmesinden OSGB’ler sorumlu olacaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başvuru İşlemleri ve Çalışma Süreleri

             BaÅŸvuru iÅŸlemleri

             MADDE 6 – (1) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarında kurulacak OSGB’lere yönetici olarak atanacak iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı veya iÅŸyeri hekiminin görevlendirilmesine iliÅŸkin resmi onay belgesi baÅŸvuru dosyasına eklenir.

             (2) OSGB kurucularında aranacak belgelerden iÅŸyeri hekimliÄŸine iliÅŸkin tarihsiz belgeler geçersiz kabul edilir.

             (3) Aynı mekân içinde OSGB ve eÄŸitim kurumu için yetkilendirme taleplerinde, Yönetmelikte belirtilen hususların ayrı ayrı yerine getirilmesi gereklidir.

             (4) OSGB ve eÄŸitim kurumu yetkilendirme baÅŸvurularında dosya üzerinde eksiklik bulunanlar yerinde incelemeye tabi tutulmazlar.

             (5) Yetkilendirme zorunluluÄŸu bulunmayan eÄŸitim kurumlarının yetkilendirme zorunluluÄŸu bulunan kurum ve kuruluÅŸlar ve/veya özel hukuk tüzel kiÅŸileriyle iÅŸbirliÄŸi yaparak iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitimlerini vermeleri, ancak Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmeleri ÅŸartıyla mümkündür. Aksi halde bu eÄŸitimler sonucu verilen belgelere sahip olan adaylar,  yapılacak sınavlara giremezler.

             (6) YönetmeliÄŸin 4 üncü maddesinin (ı) bendinde belirtilen “üniversitelerin fizik ve kimya bölümü” ifadesi ile üniversitelerin fen ya da fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümü mezunları, “üniversitelerin iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi bölümü” ifadesi ile üniversitelerin meslek yüksek okullarındaki iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi programından mezun olanlar tanımlanmıştır. Bunların dışında teknik öğretmen diplomasına sahip olanlar hariç diÄŸer bölüm veya program mezunlarının müracaatları kabul edilmez.

             (7) OSGB ve eÄŸitim kurumu yetkilendirme baÅŸvurularında eklenecek zorunlu belgeler ayrıca elektronik ortamda Genel Müdürlüğe iletilir.

             (8) KiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸların baÅŸvurularında Bakanlıkça belirlenen belge/yetki belgesi ücretini ödemeyenlerin belgelendirme/yetkilendirme iÅŸlemleri yapılmaz. Belgelere iliÅŸkin ücretler Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayınlanan hesap numarasına yatırılır. Ä°ÅŸlemi tamamlanmış olan belge ücretleri iade edilmez.

             Ä°ÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının çalışma süreleri

             MADDE 7 – (1) Ä°ÅŸyeri hekimlerinin çalışma süreleri YönetmeliÄŸin 31 inci maddesiyle, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarının çalışma süreleri ise aynı YönetmeliÄŸin 36 ncı maddesiyle belirlenmiÅŸtir. Buna göre konuya iliÅŸkin örnekler aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir.

             Ä°ÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının çalışma sürelerine iliÅŸkin örnekler

             Örnek 1:

             a) Ä°ÅŸyeri hekimleri için:

             1) Az tehlikeli sınıftaki 50 işçi çalışan bir iÅŸyerinde:

             -  SaÄŸlık gözetimi için ayda en az 12 saat,

             -  Ä°ÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayeneler ile eÄŸitim için on işçiye yılda en az 30 dakika,

             -  Bir işçi için yılda 3 dakika, 50 işçi için yılda 150 dakika = 2 saat 30 dakika,

             -  150 dakika yani 2 saat 30 dakikayı da 12 aya böldüğümüzde aylık ilave süre 13 dakika,

             Toplam 12 saat, 13 dakika/ay’dır.

             2) Tehlikeli sınıftaki 50 işçi çalışan bir iÅŸyerinde:

             -  SaÄŸlık gözetimi için ayda en az 24 saat

             -  Ä°ÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayeneler ile eÄŸitim için on işçiye yılda en az 60 dakika olursa

             -  Bir işçi için yılda 6 dakika, 50 işçi için yılda 300 dakika = 5 saat,

             -  300 dakika yani 5 saati de 12 aya böldüğümüzde aylık ilave süre 25 dakika,

             Toplam 24 saat, 25 dakika/ay’dır.

             3) Çok tehlikeli sınıftaki 50 işçi çalışan bir iÅŸyerinde:

             SaÄŸlık gözetimi için ayda en az 36 saat,

             -  Ä°ÅŸe giriÅŸ ve periyodik muayeneler ile eÄŸitim için on işçiye yılda en az 90 dakika olursa

             -  Bir işçi için yılda 9 dakika, 50 işçi için yılda 450 dakika = 7 saat 30 dakika,

             -  450 dakika yani 7,5 saati de 12 aya böldüğümüzde aylık ilave süre 38 dakika,

             Toplam 36 saat, 38 dakika/ay’dır.

             b) Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanları için:

             1) Az tehlikeli sınıftaki (C, B ve A Grubu Uzman) 50 işçi çalışan bir iÅŸyerinde: 

             -  Ayda en az 12 saat

             -  İşçi başına ayda en az 5 dakika,

             -  Bir işçi için ayda 5 dakika, 50 işçi için ayda 250 dakika = 4 saat 10 dakika,

             Toplam 16 saat, 10 dakika/ay’dır.

             2) Tehlikeli sınıftaki (B ve A Grubu Uzman) 50 işçi çalışan bir iÅŸyerinde:

             Ayda en az 24 saat,

             -  İşçi başına ayda en az 5 dakika,

             -  Bir işçi için ayda 5 dakika, 50 işçi için ayda 250 dakika = 4 saat 10 dakika,

             Toplam 28 saat, 10 dakika/ay’dır.

             3) Çok tehlikeli sınıftaki (sadece A Grubu Uzman) 50 işçi çalışan bir iÅŸyerinde:

             Ayda en az 36 saat,

             -  İşçi başına ayda en az 10 dakika,

             -  Bir işçi için ayda 10 dakika, 50 işçi için ayda 500 dakika = 8 saat 20 dakika’dır.

             Toplam 44 saat, 20 dakika/ay’dır.

             Örnek 2:

             a) Ä°ÅŸyeri hekimi:

             - Az tehlikeli sınıfta bulunan ve 453 işçi çalıştıran iÅŸyerinde ayda 12 saat + 113 dakika = 12 saat +1 saat + 53 dakika iÅŸyeri hekimini iÅŸyerinde görevlendirmek zorundadır. Buna göre iÅŸyeri hekiminin ayda 13 saat 53 dakika çalışması gerekir.

             - Tehlikeli sınıfta bulunan ve 453 işçi çalıştıran iÅŸyerinde ayda 24 saat + 226 dakika = 24 saat + 3 saat, 46 dakika iÅŸyeri hekimini iÅŸyerinde görevlendirmek zorundadır. Buna göre iÅŸyeri hekiminin ayda 27 saat 46 dakika çalışması gerekir.

             - Çok tehlikeli sınıfta bulunan ve 453 işçi iÅŸyerinde ayda 36 saat + 339 dakika = 36 saat + 5 saat, 39 dakika iÅŸyeri hekimini iÅŸyerinde görevlendirmek zorundadır. Buna göre iÅŸyeri hekiminin ayda 41 saat 39 dakika çalışması gerekir.

             b) Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanı:

             - Az tehlikeli sınıfta bulunan ve 453 işçi çalıştıran iÅŸyerinde ayda 12 saat + 2265 dakika = 12 saat +37 saat + 45 dakika en az (C) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanını iÅŸyerinde görevlendirmek zorundadır. Buna göre iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ayda 49 saat 45 dakika çalışması gerekir.

             - Tehlikeli sınıfta bulunan ve 453 işçi çalıştıran iÅŸyerinde ayda 24 saat + 2265 dakika = 24 saat + 37 saat, 45 dakika en az (B) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanını iÅŸyerinde görevlendirmek zorundadır. Buna göre iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ayda 61 saat 45 dakika çalışması gerekir.

             - Çok tehlikeli sınıfta bulunan ve 453 işçi çalıştıran iÅŸyerinde ayda 36 saat + 4530 dakika = 36 saat + 75 saat, 30 dakika (A) sınıfı belgeye sahip iÅŸ güvenliÄŸi uzmanını iÅŸyerinde görevlendirmek zorundadır. Buna göre iÅŸyeri hekiminin ayda 111 saat 30 dakika çalışması gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kontrol ve Denetim

             OSGB’ler ve eÄŸitim kurumlarının kontrolü ve denetimi

             MADDE 8 – (1) OSGB veya eÄŸitim kurumu olarak faaliyet göstermek isteyenlerin yerinde inceleme iÅŸlemlerinde en fazla iki defa süre verilir. Belirlenen sürede eksiklikler giderilmez ise dosya iade edilir ve bir yıl içinde tekrar baÅŸvuru yapılamaz.

             (2) KuruluÅŸ kanunlarında herhangi bir tereddüde yer vermeden iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitimi verme yetkisi bulunan kurum ve kuruluÅŸlar ile üniversiteler Bakanlığımızdan yetki almadan iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitimi düzenleme hakkına sahiptirler. Ancak bu kurum ve kuruluÅŸlar ile eÄŸitim düzenlemek isteyen üniversiteler, düzenleyecekleri eÄŸitim programını ve eÄŸiticilerini Genel Müdürlüğe onaylatmak zorundadırlar. Genel Müdürlük bu kurumlarda yürütülen eÄŸitimi onaylanan program çerçevesinde yerinde izlemeye yetkilidir. 

             (3) EÄŸitim kurumları, eÄŸitim ve sınav komisyonu kararı ile belirlenen program,  verilecek derslere uygun eÄŸitici ve belgelendirilmiÅŸ eÄŸitici ile eÄŸitim programını yürütmek zorundadır. Kontrollerde aksi sabit olan kurum ve kuruluÅŸların yetkileri askıya alınır. Bu durumda eÄŸitim verilen adaylara ait sorumluluk eÄŸitim kurumuna aittir.

             (4) EÄŸitim programı onaylatılırken programda görev alacak eÄŸiticilerin listesi Genel Müdürlüğe bildirilecektir. Bu bildirimde kurumlar isterlerse yedek eÄŸiticileri de bildirebilirler. Mücbir nedenlerle eÄŸiticilerde bir deÄŸiÅŸiklik olması halinde 24 saat içinde Genel Müdürlüğe yazı, faks veya isggm@csgb.gov.tr e-posta adresine bilgi vermek zorundadırlar. EÄŸiticiler ve programla ilgili gerekli bildirimler zamanında yapılmadığı takdirde ilgili kurum yazılı uyarılır, tekrarı halinde yetki belgesi iptal edilir.

             (5) EÄŸitim kurumları, düzenleyecekleri iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitimlerinin belge sınıflamasında adayların katılacakları kurs programlarının taşıyacakları ön ÅŸartları aramak zorundadır. Bu konuda, YönetmeliÄŸin ilgili maddelerinde belirtilen hükümlere aykırı iÅŸlemlerden doÄŸacak sorumluluk eÄŸitim kurumuna aittir.

             (6) Adayların, teorik eÄŸitiminin %90’ına ve uygulamalı eÄŸitimin tamamına katılımı zorunludur. Özel eÄŸitim kurumlarınca, kursun sonunda adayların derslere devam durumunu gösteren devam çizelgesi düzenlenir. Bu sorumluluk eÄŸitim kurumuna ait olup, sorumluluÄŸunu yerine getirmeyen eÄŸitim kurumlarının yetki belgeleri iptal edilir.

             (7) Bakanlık, OSGB’lerin kontrol ve denetiminde yetkilendirme izinlerinin geçerli olup olmadığı, çalışan kiÅŸilerin YönetmeliÄŸe uygun vasıfta olup olmadığı, tehlike sınıflarına uygun hizmet verilip verilmediÄŸi, fiziki ÅŸartlar ve donanımın yeterliliÄŸinin devam edip etmediÄŸi, kayıtların usulüne uygun tutulup tutulmadığı ve Kanun ve YönetmeliÄŸin diÄŸer hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı ve amaç dışında faaliyet gösterilip gösterilmediÄŸi gibi hususları yerinde inceleyerek kontrol ve denetimini saÄŸlar.

             (8) Bakanlık, uygulamalı eÄŸitim sürecini takip edecek ÅŸekilde denetim programları hazırlayabilir. Denetim sırasında yetkilendirme izinlerinin geçerli olup olmadığı, eÄŸitici ve katılımcılara ait kayıtların usulüne uygun tutulup tutulmadığı, eÄŸitim hizmetlerinin Yönetmelik hükümlerine uygun yürütülüp yürütülmediÄŸi, eÄŸiticiler, eÄŸitimin süresi, eÄŸitimin içeriÄŸi, eÄŸitim mekânı ve onaylanan eÄŸitim programına uyulup uyulmadığı, Kanun ve YönetmeliÄŸin diÄŸer hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı ve amaç dışında faaliyet gösterilip gösterilmediÄŸi incelenir.

             (9) Denetim sonucu düzenlenen raporun bir sureti Genel Müdürlükçe OSGB ve eÄŸitim kurumu için açılan dosyada muhafaza edilir.

             (10) OSGB ve eÄŸitim kurumlarının denetimi sonucunda noksanlık tespit edilmesi halinde ilgili kurum ve kuruluÅŸa yazı ile bildirilir. Tespit edilen noksanlıkların giderilmesi için en fazla 30 gün süre verilir. Bu süre sonunda yapılan denetimde noksanlıkların devam etmesi durumunda YönetmeliÄŸin 17 ve 44 üncü maddelerinde sayılan Yönetmelik maddelerinden her hangi birinin ihlalinden dolayı OSGB veya eÄŸitim kurumlarının yetki belgesi iptal edilir.

             (11) Genel Müdürlük; OSGB’ler, eÄŸitim kurumları, iÅŸyeri hekimleri, iÅŸ güvenliÄŸi uzmanları ve iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸiticilerinin kaydını tutar. 

             (12) EÄŸitim kurumlarının yetki iptali, gerekçesi belirtilerek yazılı olarak kuruma bildirilir ve Genel Müdürlük internet sayfasında yayınlanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yetki Belgesi Alma, Vize ve Geçersiz Sayma

             Yetki belgesi alma, vize ve geçersiz sayma

             MADDE 9 – (1) Yetki belgesi alma ve vize iÅŸlemlerinde;

             a) OSGB’ler ve eÄŸitim kurumları için YönetmeliÄŸin üç, dört ve yedinci bölümlerindeki hükümlere uygun olmaları,

             b) Bakanlıkça belirlenen yetki belgesi ve/veya vize ücretini ödemiÅŸ olmaları,

             ÅŸarttır.

             (2) Yönetmelikte ve bu TebliÄŸde belirtilen ÅŸartlara sahip olmadıkları tespit edilenlerin yetki belgeleri veya vize iÅŸlemleri iptal edilir. Bu durumda yetki belgesi alanlar veya vize alanlar herhangi bir hak iddia edemez, hukuki sonuçlarından kendileri sorumludur.

             (3) Yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona ermesine 30 gün kala vize için müracaat edilmesi gerekmektedir. Vizesi sona erdikten sonra 10 gün içinde vize iÅŸlemlerini tamamlamayanların yetki belgesi iptal edilerek, durum en geç 10 gün içinde yetki belgesi sahibine yazı ile bildirilir. 

             (4) Yetkilendirilen kurumlar üç yılın sonunda vize için Genel Müdürlüğe baÅŸvuracaklardır. Aksi takdirde re’sen yapılacak incelemede vize süresinin bittiÄŸinin belirlenmesi veya yetkilendirme ile ilgili ÅŸartlardan en az birinin deÄŸiÅŸmesi veya bulunmaması halinde yetkilendirme izni askıya alınır.

             (5) Yetki belgesi sahipleri, herhangi bir sebeple faaliyetlerini bırakmaları halinde 30 gün içinde yetki belgelerinin asıllarını Genel Müdürlüğe iade ederler.

             (6) Yetki belgesinin amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde yetki belgesi iptal edilir.

             (7) EÄŸitim kurumları bünyesinde olmayan faaliyetler ve fiyatlar konusunda reklam yapamaz, tabela veya basılı evraklarında, baÅŸka bir unvan veya mevcut unvanlarının yabancı dildeki karşılıklarını kullanamaz. Özel kuruluÅŸlar tarafından, kamu kurum ve kuruluÅŸlarına ait olan isimler, yanlış algılama ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, ticari isim olarak kullanılamaz.

 ALTINCI BÖLÃœM

Ortak Hükümler ve Sınavlar

             Ä°SGB, OSGB ve eÄŸitim kurumlarına iliÅŸkin ortak hükümler

             MADDE 10 – (1) OSGB kurmak isteyen;

             a) Kamu kurum ve kuruluÅŸlarının OSGB yöneticilerinden en az birisinin iÅŸyeri hekimi ya da (A), (B) veya (C) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olması,

             b) Kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸlarının OSGB yöneticilerinden en az birisinin iÅŸyeri hekimi ya da (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olması,

             c) Vakıf, dernek ve sendikaların OSGB yöneticilerinden en az birisinin iÅŸyeri hekimi ya da (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olması

             gerekmektedir.

             (2) OSGB ve eÄŸitim kurumları hizmetlerini ve yapılan sözleÅŸmelerini alt iÅŸverenlere devredemez.

             (3) OSGB veya eÄŸitim kurumu olarak faaliyet gösterilecek yer kiralık ise kira sözleÅŸmesi baÅŸvuru tarihinden itibaren en az 5 yıllık süreyi kapsamalıdır. SözleÅŸmenin baÅŸvuru tarihinden en fazla altı ay öncesinde yapılmış olması durumunda bu süre beÅŸ yıllık süreden düşülmez.

             (4) Ä°SGB ve OSGB’de görev yapacak iÅŸyeri hekimleri için iÅŸyeri hekimliÄŸi sözleÅŸmesi, devlet memuru olanlar için ise 31/12/1980 tarihli ve 2368 sayılı SaÄŸlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanuna göre kurumundan alınan yazı Genel Müdürlüğe gönderilir.

             (5) Ä°SGB ve OSGB’de görev yapacak iÅŸ güvenliÄŸi uzmanları için iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı sözleÅŸmesi Genel Müdürlüğe gönderilir.

             (6) OSGB ve eÄŸitim kurumlarının isim ve unvanları Türkçe olarak tescil ettirilir ve tabelalarında sadece yetki belgesinde belirtilen isim ve unvanlar yazılır. Türkçe dışında baÅŸka dillerde unvan kullanan OSGB ve eÄŸitim kurumları yetkilendirilmez.

             (7) BaÅŸvuru evrakları, iÅŸlemleri hızlandırmak için elden teslim edilebilir. Yetki almak isteyen kurum ve kuruluÅŸlar baÅŸvuru evraklarının aslı ve fotokopilerini Genel Müdürlüğe getirmeleri halinde tasdikleri yapıldıktan sonra asılları iade edilir.

             (8) OSGB’lerde YönetmeliÄŸin EK-1’inde belirtilen asgari malzeme ve donanımda noksanlığın bulunması halinde yetki verilmez.

             (9) Genel Müdürlükten yetki/belge alan veya yetkisi/belgesi iptal edilen kiÅŸi ve kuruluÅŸlar Genel Müdürlüğün internet sayfasında ilan edilir.

             (10) Yetki alan OSGB ve eÄŸitim kurumları, yetki aldıkları mekanda Bakanlıkça yetkilendirilmedikleri konularda hizmet veremez ve faaliyette bulunamazlar.

             Sınavlar

             MADDE 11 – (1) Sınavlar iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitim ve sınav komisyonları tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde yapılır.

             (2) Sınavlarda yeterli baÅŸarıyı saÄŸlayamayan adaylar, bir yıl içinde iki sınava daha katılabilir. Bu sınavlar sonucunda baÅŸarısız olan veya baÅŸarısız sayılan adayların yeniden eÄŸitim programına katılmaları zorunludur.

             (3) Gerek eÄŸitime tabi tutulan, gerekse doÄŸrudan sınava girecek adayların baÅŸarılı sayılmaları için ÖSYM veya MEB’e yaptırılacak sınavlardan 100 tam puan üzerinden asgari 70 puan almış olmaları ÅŸartı aranır.

             (4) Sınavlara itirazlar sınavı yapan kurum tarafından kendi düzenlemelerine göre sonuçlandırılır.

 

 YEDÄ°NCÄ° BÖLÃœM

Yenileme EÄŸitimi ve Belgelendirme

             Yenileme eÄŸitimi

             MADDE 12 – (1) Geçerli iÅŸyeri hekimliÄŸi belgesine sahip olanlardan belgenin alındığı tarihten itibaren yedi yılını doldurmuÅŸ olan iÅŸyeri hekimleri, 15/8/2010 tarihine kadar yenileme eÄŸitimine katılmak ÅŸartıyla yedi yıllık vize alabileceklerdir. Yenileme eÄŸitimine katılması gerektiÄŸi halde katılmayanların belgesi 16/8/2010 tarihinden itibaren geçerli kabul edilmeyecektir. 

             (2) Geçerli iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesinin alındığı tarihten itibaren yedi yılını doldurmuÅŸ olanlar yenileme eÄŸitimine katılmak ÅŸartıyla yedi yıllık vize alabilirler.

             (3) Bakanlıkça belirlenen belge yenileme ücretini ödemeyenlerin vize iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilmez.

             Belgelendirme

             MADDE 13 – (1) Ä°ÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesi almak isteyenlerden;

             a) Ä°ÅŸyeri hekimliÄŸi için tıp fakültesi mezuniyet belgesi veya diploma ve eÄŸitim katılım belgesini,

             b) (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı için mezuniyet belgesi veya diploma, eÄŸitim katılım belgesi, (B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesi ve bu belge ile en az beÅŸ yıl fiilen görev yaptığını gösteren iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı sözleÅŸmesini,

             c) (B) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı için mezuniyet belgesi veya diploma, eÄŸitim katılım belgesi, (C) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesi ve bu belge ile en az iki yıl fiilen görev yaptığını gösteren iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı sözleÅŸmesini,

             ç) (C) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı için, mezuniyet belgesi veya diploma ve eÄŸitim katılım belgesini,

             Genel Müdürlüğe ibraz etmeleri gerekmektedir.

             (2) (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı belgesi ile iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitici belgesi almak isteyen emekli veya görevden ayrılmış iÅŸ müfettiÅŸleri, mühendis ya da teknik eleman unvanına sahip olmaları gerektiÄŸinden lisans diploması ve hizmet çizelgelerinin onaylı birer örneÄŸini Genel Müdürlüğe ibraz ederler.

             (3) Ãœniversitelerde tıp, saÄŸlık, mühendislik, hukuk ve iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi alanlarında ders verenlerden iÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitici belgesi almak isteyenler onaylı lisans diplomalarının örneÄŸi ile en az iki yarıyıl ders verdiÄŸini gösteren akademik birimlerden alınacak resmi yazının asıllarını Genel Müdürlüğe ibraz ederler.

             (4) Ä°ÅŸyeri hekimliÄŸi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlığı eÄŸitici belgesi almak isteyen iÅŸyeri hekimi, en az beÅŸ yıl iÅŸyeri hekimi olarak görev yaptığını gösteren iÅŸ sözleÅŸmesini, (A) sınıfı iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı ise en az üç yıl iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı olarak görev yaptığını gösteren iÅŸ sözleÅŸmesini Genel Müdürlüğe ibraz ederler.

             (5) Ä°lkyardım YönetmeliÄŸi kapsamında alınan ilkyardım eÄŸitimcisi, eÄŸitimci eÄŸitmeni ve ilkyardım eÄŸitmeni belgeleri eÄŸiticilerin eÄŸitimi belgesi olarak kabul edilir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlük

             MADDE 14 – (1) Bu TebliÄŸ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 15 – (1) Bu TebliÄŸ hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.


 
Online Teklif İsteme
 
 
İşyeri Hekimliği Ve İlk Yardım
 
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi
 

© 2013  -Aktif Ortak SaÄŸlık Güvenlik Birimi Ä°ÅŸ SaÄŸlığı GüvenliÄŸi ve Çevre Hizmetleri
MEHMET DUYAR:0532 710 82 32
Fax : 0342 371 06 21
E-Posta : duyarmehmet@gmail.com
Atatürk Mah. Atilla Müftüoğlu Sk. No:16/C Şehitkamil / Gaziantep